Kompot z jabłek

Teraz, kiedy upały dają nam się wybitnie we znaki, kompot jest u mnie na porządku dziennym. Moim zdaniem to właśnie kompoty gaszą pragnienie lepiej niż sok, a do tego sami możemy dobrać sobie „zasłodzenie” kompotu do swoich upodobań. Przygotowanie kompotu zawsze odbywa się w podobny sposób. Pokażę Wam to dziś na przykładzie kompotu z jabłek, bo to mój ulubiony, który świetnie gasi pragnienie.

by Karolina Krawczyk

Kompot z jabłek

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Kalorie 53 kcal

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1 l wody
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Owoce zalewamy litrem wody. Dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny. Całość gotujemy, aż jabłka zmiękną.

Hit enter to search or ESC to close