Guacamole

Podobno już Aztekowie zajadali się guacamole uznając je za afrodyzjak. W istocie to pasta z awokado, słynącego ze swoich wartości odżywczych. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga – awokado jest najkaloryczniejszym z owoców ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Ma jednak także swoje zalety – zjedzenie połowy awokado na lunch powoduje, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i spada ochota na podjadanie między posiłkami. To co? Robimy guacamole?

by Karolina Krawczyk

Guacamole

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Łączny czas 15 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 157 kcal

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku.

  2. To podstawowa wersja guacamole – można dodać także posiekane chilli lub pomidorki koktajlowe – wg uznania i smaku. Guacamole podajemy z nachosami.

Hit enter to search or ESC to close