Kanapki z warzywami

Lato to czas, gdy nasze ogrody i stragany na targowiskach pełne są świeżych warzyw. Grzechem więc byłoby tego nie wykorzystać. Dziś mam więc dla Was kanapkę z warzywami z dodatkiem pysznego sosu i ciągnącym żółtym serem, który uwielbiają dzieci i dorośli.

by Karolina Krawczyk

Kanapka z warzywami

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 45 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 390 kcal

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 średni bakłażan pokrojony w plasterki
  • 2 średnie cukinie przekrojone na pół i pokrojone w plastry
  • 1 duża cebula pokrojona w plastry
  • 1 czerwona papryka pokrojona w plastry
  • 1 zielona papryka pokrojona w plastry
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 kromki chleba
  • 1 średni pomidor pokrojony w cienkie plasterki
  • 4 plastry sera żółtego

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. W dużej misce mieszamy olej, czosnek, sól, oregano i bazylię. Dodajemy warzywa i mieszamy, aby połączyć z marynatą. Rozkładamy warzywa na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy bez przykrycia przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia.

  2. Majonez, ocet i musztardę mieszamy i smarujemy sosem kromki chleba. Układamy je na blaszce do pieczenia. Nakładamy na kanapki upieczone warzywa, plasterki pomidora i ser żółty. Zapiekamy około 2-3 minuty aż ser się rozpuści.

Hit enter to search or ESC to close