W powietrzu czuć już jesień. W sklepach pojawiają się już pierwsze dynie, a to doskonała okazja, by zrobić dyniowo-czekoladowe ciasteczka. To dla mnie najlepszy ze smaków jesieni. Zawsze jesienią robię zapasy dyniowego puree, by móc cieszyć się tym smakiem. Są proste i naprawdę smaczne.
Dyniowo-czekoladowe ciasteczka
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
- 1 szklanka kropelek czekoladowych
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, dynię, rozgniecionego banana i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy.
-
W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy je do ubitej masy i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladowe kropelki i całość dokładnie mieszamy, aby je równomiernie rozprowadzić w cieście.
-
Ciastka wykładamy łyżką na blachę i pieczemy przez 12 minut.