Dyniowo-czekoladowe ciasteczka

W powietrzu czuć już jesień. W sklepach pojawiają się już pierwsze dynie, a to doskonała okazja, by zrobić dyniowo-czekoladowe ciasteczka. To dla mnie najlepszy ze smaków jesieni. Zawsze jesienią robię zapasy dyniowego puree, by móc cieszyć się tym smakiem. Są proste i naprawdę smaczne.

by Karolina Krawczyk

Dyniowo-czekoladowe ciasteczka

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 12 minuty
Łączny czas 32 minuty
Ilość porcji 30 sztuk
Kalorie 208 kcal

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
  • 1 szklanka kropelek czekoladowych

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, dynię, rozgniecionego banana i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy.

  2. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy je do ubitej masy i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladowe kropelki i całość dokładnie mieszamy, aby je równomiernie rozprowadzić w cieście.

  3. Ciastka wykładamy łyżką na blachę i pieczemy przez 12 minut.

Hit enter to search or ESC to close