To danie z rodzaju tych, które można zrobić, gdy lodówka niemal świeci pustkami. Nie ma tu bowiem zbyt wielu składników, a czas przygotowania jest naprawdę minimalny. A do tego któż nie lubi makarony z pysznym ciągnącym się serem. Danie można na zakończenie zapiec w piekarniku (to świetny sposób na jego odgrzanie) lub po prostu wymieszać składniki, odstawić na chwilę i… gotowe.
Makaron z serem
Składniki
- 2 szklanki suchego makaronu świderki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy dijon
Przygotowanie
-
Umieścić w garnku makaron i mleko. Zagotować na wolnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 20 minut, aż makaron będzie miękki. Trzeba go często mieszać, żeby się nie przypalił.
-
Wyłączyć ogień. Dodać ser i sól. Wymieszać. Dodać musztardę i ponownie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut pod przykryciem, aby ser się roztopił. Wymieszać ponownie i można podawać.
-
Jeśli makaron jest za gęsty, zbyt mało kremowy, dodać jeszcze trochę mleka i delikatnie wymieszać.
-
Opcjonalnie można makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i piec w temperaturze ok. 190 st. C przez ok. 10 minut, do roztopienia sera.