Makaron z serem

To danie z rodzaju tych, które można zrobić, gdy lodówka niemal świeci pustkami. Nie ma tu bowiem zbyt wielu składników, a czas przygotowania jest naprawdę minimalny. A do tego któż nie lubi makarony z pysznym ciągnącym się serem. Danie można na zakończenie zapiec w piekarniku (to świetny sposób na jego odgrzanie) lub po prostu wymieszać składniki, odstawić na chwilę i… gotowe.

5 from 1 vote
Print

Makaron z serem

Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 4 porcje
Calories 270 kcal

Ingredients

  • 2 szklanki suchego makaronu świderki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy dijon

Instructions

  1. Umieścić w garnku makaron i mleko. Zagotować na wolnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 20 minut, aż makaron będzie miękki. Trzeba go często mieszać, żeby się nie przypalił. 


  2. Wyłączyć ogień. Dodać ser i sól. Wymieszać. Dodać musztardę i ponownie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut pod przykryciem, aby ser się roztopił. Wymieszać ponownie i można podawać.  

  3. Jeśli makaron jest za gęsty, zbyt mało kremowy, dodać jeszcze trochę mleka i delikatnie wymieszać.  


  4. Opcjonalnie można makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i piec w temperaturze ok. 190 st. C przez ok. 10 minut, do roztopienia sera. 

Hit enter to search or ESC to close