Kanapka prawdziwego faceta

Podobno prawdziwego faceta trzeba karmić mięsem. Choć znam takich, którzy mięsa nie jedzą, zgodnie z pierwotną tezą przygotowałam kanapkę, która każdemu mężczyźnie powinna przypaść do gustu. Wołowina, cebula, opiekana bułka i specjalnie dobrane przyprawy to sekret tej kanapki właśnie.

by Karolina Krawczyk

Kanapka prawdziwego faceta

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 341 kcal

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 kostka masła
  • 1 kg steku wołowego
  • przyprawa do wołowiny
  • 1/2 szklanki sosu Worcestershire
  • sos tabasco
  • 1 bagietka

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy na talarki i dusimy na maśle, aż będzie miękka i jasnobrązowa. Zdejmujemy ją z patelni.

  2. Steki kroimy na paki i przyprawiamy przyprawą do wołowiny. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, roztapiamy ok. 2 łyżek masła i rozkładamy mięso jedną warstwą. Smażymy każdą stronę aż zbrązowieje – ok. jednej minuty z każdej strony.

  3. Do mięsa dodajemy sos Worcestershire, 6 "tryśnięć" Tabasco oraz 2 łyżki masła. Dodajemy podduszoną cebulę i całość mieszamy. Dusimy przez kilka minut.

  4. W tym czasie bagietkę kroimy na części, smarujemy ją masłem i rumienimy na patelni. Na talerzu rozkładamy dolne części bagietki, na niej układamy mięsną mieszankę, polewamy sosem z patelni i przykrywamy drugą połową bułki.

Hit enter to search or ESC to close