Sałatka z groszku i wędzonego kurczaka

Dziś kolejna propozycja na śniadanie z dużą ilością błonnika. Sałatkę można zjeść przed wyjściem z domu, albo zapakować do pudełka czy słoika i zabrać ze sobą do pracy.

Warto pamiętać, że warzywa i owoce zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie. To on jest ekspertem od porządków w jelitach – jego włókna wędrują przez przewód pokarmowy zgarniając zalegające tam resztki. Dzięki temu może wchłonąć się to co potrzebne i zdrowe.

I jeszcze jedno – jeśli kochasz słodycze, a Twój organizm gorzej sobie radzi z przemianą cukrów, błonnik może to skorygować, bo ten obecny w owocach i warzywach spowalnia trawienie i wchłanianie cukrów.  To jeszcze jeden argument za tym, aby dostarczać do organizmu codzienną dawkę błonnika.

5 from 2 votes

Sałatka z zielonego groszku i wędzonego kurczaka

Drukuj
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 35 minutes
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 290 kcal

Składniki

  • 3 łyżki gotowanego zielonego groszku
  • 1 plaster wędzonego kurczaka
  • 0,5 papryki
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • 1 młoda cebulka
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Kurczaka i ziemniaka pokroić w kostkę, paprykę w paski, cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.

  2. Przygotować sos z oliwy, bazylii i soku z cytryny. Polać sałatkę.

Hit enter to search or ESC to close