Fajitas z wołowiną

Fajitas to meksykańskie danie, w skład którego wchodzi grillowane mięso podawane na tortilli. Choć teraz fajitas podawane jest z kurczakiem, krewetkami czy wieprzowiną, pierwotne opierało się na wołowinie. I taki przepis mam dla Was dzisiaj.

by Karolina Krawczyk

Fajitas z wołowiną

Drukuj
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 2 godziny 15 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 392 kcal

Składniki

  • 1 stek wołowy
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka chilli
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
  • 1 łyżeczka` soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółtka papryka
  • olej do smażenia
  • tortille
  • ser tarty cheddar
  • salsa
  • śmietana
  • liście kolendry

Przygotowanie

  1. W naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, płatki czerwonej papryki, sól, pieprz i cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Połowę marynaty przelewamy do osobnego naczynia.

  2. W jednym naczyniu marynujemy stek, obracając aż równo się pokryje marynatą. W drugim naczyniu umieszczamy pokrojone na plasterki papryki i cebulę. Również mieszamy je, aby pokryć je marynatą. Naczynia przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy tortillę i dodatki.

  3. Gdy mięso i warzywa będą gotowe, rozgrzewamy skropioną oliwą patelnię na średnim ogniu. Dodajemy warzywa i podsmażamy je przez kilka minut, aż będą ugotowane, ale nadal jędrne. Wyjmujemy je na talerz i odstawiamy na bok.

  4. Na tej samej patelni lub patelni grillowej skropionej oliwą na dużym ogniu podsmażamy mięso przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie średnio wysmażone. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na deskę do krojenia na 5 minut i po tym czasie kroimy w plastry. Wszystkie składniki układamy na tortillach.

Hit enter to search or ESC to close