Rolowane babeczki z cynamonem

Jesienno-zimowy czas robi się cieplejszy, gdy w domu pachnie korzennymi przyprawami. Egzamin zdają zapachowe świeczki, ale nic nie dorówna zapachowi pieczonego ciasta, który rozchodzi się po mieszkaniu. Jednym z takich zapachów, który króluje u mnie w tym czasie jest cynamon. Pojawia się nie tylko w szarlotkach, ale także w deserach i ciastach. I dziś mam dla Was przepis na takie właśnie pachnące babeczki.

by Karolina Krawczyk

Rolowane babeczki z cynamonem

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 12 minuty
Łączny czas 2 godziny 22 minuty
Ilość porcji 24 sztuki
Kalorie 297 kcal

Składniki

  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 4,5 szklanki mąki chlebowej (u mnie typ 680)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2,5 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki miękkiego masła

Przygotowanie

  1. Drożdże i 1/4 szklanki cukru pudru rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym) mleku w dużej misce i odstawiamy na około 10 minut, aż mieszanka zacznie się delikatnie pienić.

  2. Następnie jajka, masło, sól i pozostały cukier puder łączymy z zaczynem z drożdży. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto utworzy kulkę. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny).

  3. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na posypany mąką blat, przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 10 minut. W tym czasie w małej misce mieszamy brązowy cukier i cynamon. Formę do babeczek wykładamy papierowymi foremkami. Możemy je delikatnie natłuścić np. tłuszczem do pieczenia w sprayu.

  4. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Na cieście rozsmarowujemy masło, następnie posypujemy je równomiernie mieszanką cukru i cynamonu. Zwijamy ciasto i kroimy na 24 rolki. Najlepiej robić to nicią dentystyczną, wtedy nie spłaszczymy rolek.

  5. Każdą rolkę wkładamy do foremki na babeczki. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C.

  6. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor około 10-12 minut.

Hit enter to search or ESC to close