Kurczak w migdałowej panierce z sałatką brzoskwiniową

Lekkie i owocowe danie to idealny przepis na lato, ale to nie znaczy, ze nie można sobie nim umilić zimowych wieczorów. Owoce świetnie komponują się z drobiem, a tutaj łączymy je z rukolą. Uwielbiam to połączenie smaków i mam nadzieję, że i Was zachwyci.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kurczak w migdałowej panierce z sałatką brzoskwiniową

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 274 kcal

Składniki

Dressing

  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżka lekkiej śmietany
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Kurczak

  • 2 duże jajka
  • 150 g migdałów
  • 1/2 szklanki mąki
  • 70 dag polędwiczek z kurczaka
  • olej do smażenia

Sałatka

  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 brzoskwinie lub nektarynki

Przygotowanie

  1. W małej misce mieszamy maślankę, śmietanę, ocet i miód. Dodajemy olej wolnym strumieniem i mieszamy do połączenia. Dodajemy szczypiorem, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 100 st. C i wkładamy do niego pustą blachę.

  3. W szerokiej misce lekko roztrzepujemy jajka. Plasterki migdałów siekamy na drobno, mieszamy z mąką i mieszaninę wysypujemy na płytki talerz. Polędwiczki doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

  4. Zanurzamy kawałki kurczaka w jajku, a następnie w mieszance mąki z migdałami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny. Na gorący olej kładziemy kawałki kurczaka w panierce i smażymy na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu polędwiczki układamy na ogrzanej blaszce w piekarniku.

  5. W dużej misce mieszamy sałatę i brzoskwinię pokrojoną na cienkie plasterki z około połową sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę rozkładamy na talerzach, obok układamy kawałki kurczaka. Pozostały dressing podajemy do skropienia kurczaka.

Hit enter to search or ESC to close