Zupa cukiniowa z kiełbasą

Zupy warzywne to świetny sposób, aby wykorzystać warzywa zalegające w lodówce, a więc doskonały przepis na niemarnowanie żywności. Dziś więc taka zupa z tego, co znalazłam w lodówce i kuchennych szafkach. Jest aromatyczna i pyszna, a do tego prosta w wykonaniu. Jej atutem jest także to, że świetnie nadaje się do mrożenia, możemy więc ugotować wielki gar, a potem część porcji zamrozić i sięgać po nie, gdy brakuje czasu na gotowanie.

by Karolina Krawczyk

Zupa cukiniowa z kiełbasą

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 104 kcal

Składniki

  • 0,5 kg surowej kiełbasy
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki włoskiej przyprawy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 średnie cukinie
  • 2 zielone papryki
  • 4 puszki pomidorów w kawałkach
  • 0,5 l bulionu
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. W dużym garnku gotujemy ok. 5-7 minut na średnim ogniu uprzednio "pokruszoną" na kawałki kiełbasę. Następnie wyławiamy ją łyżką cedzakową.

  2. Dodajemy pokrojony na kawałki seler, posiekaną cebulę i przyprawy do tego samego garnka. Gotujemy aż cebula będzie miękka, ok. 4-6 minut. Następnie dodajemy kiełbasę i pozostałe składniki, doprowadzamy do wrzenia. Redukujemy ogień i dusimy na wolnym ogniu, aż cukinia i papryka zmiękną, ok. 30 minut.

  3. Zupę można podawać lub schodzić i umieścić w pojemnikach do zamrażania.

Hit enter to search or ESC to close