Ciasteczka owsiane z migdałami

Nie od dziś wiadomo, że domowe słodycze są dużo zdrowsze. Te ciasteczka są zdrowe, a do tego tam smaczne, że bardzo szybko znikają. Podaję Wam wersję z migdałami, ale możecie dodać do nich rodzynki, posiekane orzechy czy żurawinę. W każdej wersji będą wspaniałe.

by Karolina Krawczyk

Ciasteczka owsiane z migdałami

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 20 sztuk
Kalorie 447 kcal

Składniki

  • 120 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 125 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 75 g migdałów w płatkach
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby połączyły się z masą.

  2. Tak powstałą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując przy pomocy łyżeczki niewielkie kulki, które delikatnie spłaszczamy.

  3. Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza.

Hit enter to search or ESC to close