Kulki z ciasta dyniowego

Ostatnio w modzie są potrawy zero waste, które pomagają nam wykorzystywać resztki pozostające nam w kuchni. I tak właśnie jest ten deser. Można bowiem do niego użyć ciasta, które już przestało cieszyć się uwagą domowników i zrobić z niego pralinki, które znikną w mig. Ja zrobiłam je z ciasta dyniowego, ale tak naprawdę może to być ciasto waniliowe, babka cytrynowa czy ciasto jogurtowe. Nada się każde puszyste ciasto, które zalega nam w kuchni. To do roboty!

by Karolina Krawczyk

Kulki z ciasta dyniowego

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 6 godziny 30 minuty
Ilość porcji 50 sztuk
Kalorie 151 kcal

Składniki

  • 0,5 blachy ciasta
  • 200 g serka śmietankowego
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Ciasto drobno kruszymy do miski. Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do uzyskania kleistej masy. Formujemy z niej kulki na wielkość dwóch kęsów. Układamy obok siebie na tacy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

  2. Gdy kulki się schłodzą, polewamy je (lub obtaczamy) w polewie czekoladowej. Ja użyłam takiej gotowej Dr. Oetkera, bo szybko i świetnie zastyga. Ale możecie też wykonać polewę samodzielnie. Gdy polewa zastygnie – kulki są gotowe do podania.

Hit enter to search or ESC to close