Ostatnio w modzie są potrawy zero waste, które pomagają nam wykorzystywać resztki pozostające nam w kuchni. I tak właśnie jest ten deser. Można bowiem do niego użyć ciasta, które już przestało cieszyć się uwagą domowników i zrobić z niego pralinki, które znikną w mig. Ja zrobiłam je z ciasta dyniowego, ale tak naprawdę może to być ciasto waniliowe, babka cytrynowa czy ciasto jogurtowe. Nada się każde puszyste ciasto, które zalega nam w kuchni. To do roboty!

Kulki z ciasta dyniowego
Składniki
- 0,5 blachy ciasta
- 200 g serka śmietankowego
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
-
Ciasto drobno kruszymy do miski. Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do uzyskania kleistej masy. Formujemy z niej kulki na wielkość dwóch kęsów. Układamy obok siebie na tacy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
-
Gdy kulki się schłodzą, polewamy je (lub obtaczamy) w polewie czekoladowej. Ja użyłam takiej gotowej Dr. Oetkera, bo szybko i świetnie zastyga. Ale możecie też wykonać polewę samodzielnie. Gdy polewa zastygnie – kulki są gotowe do podania.