Chlebek bananowy

Ten przepis to najlepszy sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Im bardziej dojrzałe, tym lepszy efekt. Banany powinny być bowiem w takiej fazie dojrzałości, że nie masz ochoty potraktować ich jako przekąskę. Jeśli skórka jest już brązowa, a środek banana bardzo miękki, to właśnie najlepszy moment, by przygotować to ciasto.

by Karolina Krawczyk

Chlebek bananowy

Drukuj
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 55 minuty
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 318 kcal

Składniki

  • 2 duże, rozgniecione banany
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g margaryny
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Małą blachę (jak do chleba) smarujemy tłuszczem i odstawiamy na bok.

  2. W dużej misce mieszamy na gładką masę rozgniecione banany, cukier, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz jajka.

  3. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i siekamy lub rozgniatamy widelcem margarynę, aż podzieli się na drobne okruszki. Całość mieszamy.

  4. Dodajemy mieszankę mokrych składników oraz siekane orzechy i mieszamy do połączenia.

  5. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Hit enter to search or ESC to close