Ten przepis to najlepszy sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Im bardziej dojrzałe, tym lepszy efekt. Banany powinny być bowiem w takiej fazie dojrzałości, że nie masz ochoty potraktować ich jako przekąskę. Jeśli skórka jest już brązowa, a środek banana bardzo miękki, to właśnie najlepszy moment, by przygotować to ciasto.
Chlebek bananowy
Składniki
- 2 duże, rozgniecione banany
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 60 g margaryny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Małą blachę (jak do chleba) smarujemy tłuszczem i odstawiamy na bok.
-
W dużej misce mieszamy na gładką masę rozgniecione banany, cukier, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz jajka.
-
W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i siekamy lub rozgniatamy widelcem margarynę, aż podzieli się na drobne okruszki. Całość mieszamy.
-
Dodajemy mieszankę mokrych składników oraz siekane orzechy i mieszamy do połączenia.
-
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.