Chleb pełnoziarnisty

Od czasu do czasu lubię upiec własny chleb. Ostatnio nawet życie zmusiło mnie do tego, bo wróciliśmy z wakacji, sklepy zamknięte, a w chlebaku pusto. Ja dodaję zawsze do niego siemię lniane, ale możecie dodać słonecznik lub to, co najbardziej lubicie. Tak samo z posypką – ja użyłam płatków owsianych, ale możecie użyć maku, ulubionych nasion lub orzechów. Co kto lubi…

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Pełnoziarnisty chleb

Drukuj
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 2 godziny 45 minuty
Kalorie 247 kcal

Składniki

  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki roztopionego masła, oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu, melasy lub syropu klonowego
  • 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka witalnego glutenu pszennego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant

Przygotowanie

  1. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania ciasta. Ciasto będzie wyglądało na mokre, ale im bardziej wilgotne, tym lepsze.

  2. Zostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem, a następnie ugniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne około 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do momentu aż podwoi swoją objętość.

  3. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie spuszczamy z niego powietrze, formujemy bochenek umieszczamy w lekko natłuszczonej formie do chleba. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut do 1 godziny.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza mniej więcej w połowie czasu wyrastania. Wierzch bochenka smarujemy mlekiem lub białek i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy chleb przez 45 minut lub do momentu, gdy stanie się ciemnobrązowy. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy dźwięk przy pukanie w jego spód.

Hit enter to search or ESC to close