Zdrowe batoniki a’la granola

Czasami w ciagu dnia nie mamy czasu na jedzenie, wtedy doskonale sprawdza się szybka przekąska w postaci zbożowego batonika. Zamiast jednak kupować gotowe batony, które oprócz zdrowych składników mają także nie niepożądane – możesz zrobić sobie takie batoniki samodzielnie. Płatki owsiane to fantastyczne źródło energii, a tutaj są one bazą do zrobienia batoników. Do tego migdały i orzechy, które dodają chrupkości i zdrowego białka. A dla smaku cynamon, miód i suszone owoce, gdyby naszła Cię ochota na coś słodkiego.

by Karolina Krawczyk

Zdrowe batoniki a’la granola

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 50 minuty
Ilość porcji 12 sztuk
Kalorie 193 kcal

Składniki

  • 20 dag płatków owsianych błyskawicznych
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 5 dag niesolonego masła
  • 10 dag brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 75 g suszonych wiśni

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. W tym czasie płatki owsiane, płatki migdałowe i orzechy włoskie prażymy delikatnie na patelni przez ok. 5 minut.

  2. W rondelku podgrzewamy miód, masło, cukier i cynamon, aż masło się rozpuści. Dodajemy masę do mieszanki z płatkami owsianymi, dodajemy owoce i wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

  3. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Mieszankę umieszczamy na blaszce i dobrze dociskamy łyżką. Przykrywamy całość drugim arkuszem papieru i pieczemy przez ok. 20 minut.

  4. Pozostawiamy na blasze o wystygnięcia, a następnie kroimy na 12 batonów.

Hit enter to search or ESC to close