Czasami w ciagu dnia nie mamy czasu na jedzenie, wtedy doskonale sprawdza się szybka przekąska w postaci zbożowego batonika. Zamiast jednak kupować gotowe batony, które oprócz zdrowych składników mają także nie niepożądane – możesz zrobić sobie takie batoniki samodzielnie. Płatki owsiane to fantastyczne źródło energii, a tutaj są one bazą do zrobienia batoników. Do tego migdały i orzechy, które dodają chrupkości i zdrowego białka. A dla smaku cynamon, miód i suszone owoce, gdyby naszła Cię ochota na coś słodkiego.
Zdrowe batoniki a’la granola
Składniki
- 20 dag płatków owsianych błyskawicznych
- 10 dag płatków migdałowych
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 5 dag niesolonego masła
- 10 dag brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g suszonej żurawiny
- 75 g suszonych wiśni
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. W tym czasie płatki owsiane, płatki migdałowe i orzechy włoskie prażymy delikatnie na patelni przez ok. 5 minut.
-
W rondelku podgrzewamy miód, masło, cukier i cynamon, aż masło się rozpuści. Dodajemy masę do mieszanki z płatkami owsianymi, dodajemy owoce i wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
-
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Mieszankę umieszczamy na blaszce i dobrze dociskamy łyżką. Przykrywamy całość drugim arkuszem papieru i pieczemy przez ok. 20 minut.
-
Pozostawiamy na blasze o wystygnięcia, a następnie kroimy na 12 batonów.