Łatwy „gulasz” z pomidorów

Ten prosty pomidorowy gulasz to w istocie sycący, wegetariański posiłek jednogarnkowy. Wystarczą pomidory w puszce (lub w sezonie świeże), trochę warzyw i ulubione przyprawy. Danie nie tylko pozwala wykorzystać warzywa zalegające nam w lodówce, ale do tego jest zdrowe i tanie. Możesz podać je z ryżem lub po prostu z pieczywem!

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Łatwy „gulasz” z pomidorów

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 199 kcal

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 żeberka selera naciowego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej przyprawy włoskiej
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzewamy 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w kostkę i przeciśnięty czosnek i podsmażamy mieszając, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Następnie dodajemy marchewkę i seler pokrojone w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy przyprawy, zioła, resztę oliwy i dobrze wszystko mieszamy.

  2. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, sól i pieprz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze około 3 minuty, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku i jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody.

Hit enter to search or ESC to close