Owsianka bardzo często gości na moim śniadaniowym stole. Tak często, że szukam różnych urozmaiceń smakowych.I tak powstała amarantusianka. Dziś w wersji z truskawkami, ale tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja – można do niej wykorzystać każde owoce jakie mamy w domu. A sam amarantus? Przyjrzyjcie mu się, bo jest naprawdę wart uwagi!
Amarantusianka z truskawkami
Składniki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 10 dag amarantusa
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- truskawki
- 3 łyżeczki miodu
- szczypta soli
Przygotowanie
-
Ugotować amarantus w wodzie. Kiedy kasza zacznie gęstnieć, dodać trochę mleka i gotować do pożądanej konsystencji, w zależności od tego, czy lubisz bardziej gęstą czy mniej.
-
Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Gotowe danie z amarantusa przełożyć do miseczek i ułożyć na wierzch truskawki. Polać miodem. .
-
Można podlać gorącą kaszę zimnym mlekiem. Można też puścić wodze fantazji i posypać swoje danie orzechami, pestkami słonecznika czy innymi smakołykami, które lubisz