Amarantusianka z truskawkami

Owsianka bardzo często gości na moim śniadaniowym stole. Tak często, że szukam różnych urozmaiceń smakowych.I tak powstała amarantusianka. Dziś w wersji z truskawkami, ale tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja – można do niej wykorzystać każde owoce jakie mamy w domu. A sam amarantus? Przyjrzyjcie mu się, bo jest naprawdę wart uwagi!

Amarantusianka z truskawkami

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 250 kcal

Składniki

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 10 dag amarantusa
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • truskawki
  • 3 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ugotować amarantus w wodzie. Kiedy kasza zacznie gęstnieć, dodać trochę mleka i gotować do pożądanej konsystencji, w zależności od tego, czy lubisz bardziej gęstą czy mniej.

  2. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Gotowe danie z amarantusa przełożyć do miseczek i ułożyć na wierzch truskawki. Polać miodem. .

  3. Można podlać gorącą kaszę zimnym mlekiem. Można też puścić wodze fantazji i posypać swoje danie orzechami, pestkami słonecznika czy innymi smakołykami, które lubisz

Hit enter to search or ESC to close