Dip cebulowy

Jeśli lubisz zajadać chipsy lub krakersy z dodatkiem dipów, mam dla Ciebie alternatywę dla kupnych sosów i dodatków. Słodycz cebuli przełamana kwaskowym twarożkiem i ostrością szczypiorku to zdrowa – zwłaszcza o tej porze roku – i smaczna przekąska. Taki dip świetnie smakuje także z chrupiącymi tostami.

by Karolina Krawczyk

Dip cebulowy

Drukuj
Czas przygotowania 20 minutes
Łączny czas 1 hour 20 minutes
Ilość porcji 2 kubeczki
Kalorie 123 kcal

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 kg cebuli drobno posiekanej
  • sól morska
  • pieprz mielony
  • 240 g kwaśnej śmietany
  • 110 g śmietankowego twarożku
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej nad średnim ogniu. Dodajemy cebulę; doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, często mieszając, aż do złotego koloru. Zajmie to ok. 12-15 minut. , Zezłoconą cebulę studzimy do temperatury pokojowej.

  2. W misce mieszamy cebulę, śmietanę, ser śmietankowy, ocet i szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy dip wkładamy na godzinę do lodówki, by lekko zgęstniał. Tak przygotowany dip możemy przechowywać w lodówce do 2 dni.

  3. Podajemy z grzankami, chipsami, precelkami lub krakersami.

Hit enter to search or ESC to close