Cofnij
by Karolina Krawczyk

Pieczone ziemniaki z parmezanem

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 55 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 259 kcal

Składniki

  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki myjemy, a następnie kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy pokrojone ziemniaki do dużej miski. W małej misce mieszamy starty parmezan, proszek czosnkowy, paprykę, sól i pieprz.

  2. Ziemniaki kropimy oliwą z oliwek, a następnie mieszamy. Posypujemy mieszanką parmezanu i przypraw i ponownie mieszamy.

  3. Rozkładamy ziemniaki na dużej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pieczemy je w piekarniku przez 30 minut, a następnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 10 minut, aż będą dobrze zrumienione.

  4. W razie potrzeby doprawiamy zienmiaki kolejną szczyptą soli, a następnie dekorujemy natką pietruszki i podajemy.