Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania ciasta. Ciasto będzie wyglądało na mokre, ale im bardziej wilgotne, tym lepsze.
Zostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem, a następnie ugniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne około 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do momentu aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie spuszczamy z niego powietrze, formujemy bochenek umieszczamy w lekko natłuszczonej formie do chleba. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut do 1 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza mniej więcej w połowie czasu wyrastania. Wierzch bochenka smarujemy mlekiem lub białek i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy chleb przez 45 minut lub do momentu, gdy stanie się ciemnobrązowy. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy dźwięk przy pukanie w jego spód.