Cukier puder, ocet i 1/2 szklanki wody mieszamy w rondlu na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, dodajemy jabłka i gotujemy przez 10 minut do miękkości. Odstawiamy do momentu użycia (maksymalnie na 6 godzin).
Wieprzowinę zapeklowaną kilka dni wcześniej wkładamy do dużego rondla i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 minut, do momentu ugotowania. Odcedzamy.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W naczyniu do pieczenia umieszczamy marchewkę i pasternak pokrojone na paski oraz ziemniaki pokrojone na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Warzywa kropimy olejem i pieczemy ok. 35 minut do miękkości.
Plastry wieprzowiny podajemy z pieczonymi warzywami, jabłkami oraz syropem.