Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Naczynie do pieczenia smarujemy tłuszczem.
Wodę zagotowujemy i przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, skracając czas gotowania o ok 2 minuty.
Masło rozgrzewamy w średnim rondlu na średnim ogniu. Gdy zacznie skwierczeć, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aby uzyskać złocistą, musującą zasmażkę. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy, aż masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dodajemy ok. 3/4 utartego sera dojrzewającego, całą pokruszoną gorgonzolę oraz 3/4 pokruszonego sera pleśniowego. Mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos będzie gęsty. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy sosem serowym tak, aby pokryć cały makaron. Posypujemy równomiernie pozostałym serem, a następnie przykrywamy bułką tartą. Zapiekamy przez ok. 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.