Do kubka wkurszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. W środku robimy dołek, do którego wlewamy zaczyn drożdżowy.
W szklance wody mieszamy miód i oliwę, dodajemy do mąki. Wyrabiamy na ciasto. Ciasto intensywnie wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne.
Gotowe ciasto smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu, gdy ciasto powiększy objętość, mocno uderzamy je pięścią, aby pozbyć się powietrza. Na blasze z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i na nim rozprowadzamy ciasto. Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 st. C.
Po upływie godziny ciasto odkrywamy, smarujemy oliwą z oliwek i robimy palcem wgłębienia co 4-5 cm. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i wstawiamy do piekarnika na 20 min.
Dwie minuty przed zakończeniem pieczenia rozkładamy na cieście pokrojony w plastry ser mozarella i smarujemy je nieregularnie pesto. Zapiekamy przez 2 minuty. Podajemy na ciepło.