Focaccia to bliska kuzynka pizzy, bo robi się ją podobnie, ale nie dodajemy sosu pomidorowego, a ciasto wyrabiamy długo dłużej i dajemy mu sporo czasu na wyrastanie. To dlatego ciasto jest takie elastyczne i puszyste. Każdy region Włoch ma właściwie swoją odmianę focacci, bo dodawać można do niej to, co się lubi. Ja dodałam dziś to, co miałam w kuchni – zielone pesto i mozzarellę.
Focaccia z zielonym pesto i mozzarellą
Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 20 g drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
Na ciasto
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek do smarowania ciasta
Nadzienie
- zielone pesto
- 1 kulka mozarelli
Przygotowanie
-
Do kubka wkurszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Do miski wsypujemy mąkę i sól. W środku robimy dołek, do którego wlewamy zaczyn drożdżowy.
-
W szklance wody mieszamy miód i oliwę, dodajemy do mąki. Wyrabiamy na ciasto. Ciasto intensywnie wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne.
-
Gotowe ciasto smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
-
Po upływie tego czasu, gdy ciasto powiększy objętość, mocno uderzamy je pięścią, aby pozbyć się powietrza. Na blasze z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i na nim rozprowadzamy ciasto. Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 st. C.
-
Po upływie godziny ciasto odkrywamy, smarujemy oliwą z oliwek i robimy palcem wgłębienia co 4-5 cm. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i wstawiamy do piekarnika na 20 min.
-
Dwie minuty przed zakończeniem pieczenia rozkładamy na cieście pokrojony w plastry ser mozarella i smarujemy je nieregularnie pesto. Zapiekamy przez 2 minuty. Podajemy na ciepło.