Cofnij
5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Bułeczki z serem feta

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina 25 minuty
Ilość porcji 20 sztuk
Kalorie 122 kcal

Składniki

Ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży z odrobiną ciepłej wody i 1 łyżeczką cukru
  • 1 szczypta soli
  • nasiona sezamu

Nadzienie

  • 1,5 szklanki sera feta
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

  2. W szklance delikatnie mieszamy drożdże z ciepłą wodą i cukrem.

  3. W średniej wielkości misce mieszamy ser feta z natką pietruszki. Odstawiamy na bok.

  4. W drugiej misce mieszamy składniki ciasta i dobrze mieszamy z drożdżami. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywając czystym ręcznikiem.

  5. Ciasto dzielimy na kulki wielkości jajek i ponownie przykrywamy czystym ręcznikiem na 10 minut.

  6. Z każdej kulki ciasta formujemy owalny kształt, na środek nakładamy nadzienie i składamy ciasto dociskając krawędzie, aby je zamknąć.

  7. Bułeczki można posmarować odrobiną oliwy z oliwek lub jajkiem, aby po upieczeniu nabrały złocistego koloru. Wierzch można posypać nasionami sezamu. Pieczemy na złocisty kolor.