Na dużej patelni połączyć mieloną wołowinę, wieprzowinę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie odlać połowę tłuszczu. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki natki pietruszki, bazylię i 1 łyżeczkę soli. Po dodaniu pomidorów sos powinien gotować się ok. 45 minut. W tym czasie możemy przygotowywać kolejne etapy.
W średniej misce wymieszać twarożek, roztrzepane jaja, tarty parmezan (zostawmy trochę do posypania lasanii na wierzchu), 2 kolejne łyżki natki pietruszki i 1 łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i odłożyć na bok.
Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego płaty makaronu - ja wybrałam takie nie wymagające gotowania, w przeciwnym razie makaron trzeba wcześniej obgotować. Na makaron kładziemy połowę mieszanki z twarogiem i równo rozprowadzamy na makaronie. Twarożek przykrywamy warstwą plastrów sera mozarella. Na wierzch układamy połowę sosu z mięsem i pomidorami.
Powtarzamy wszystkie warstwy rozpoczynając od makaronu. Następnie dodatkowo posypujemy wierzch startym parmezanem.
Tak przygotowaną lasanię możemy zamrozić, przechowywać przez dwa dni w lodówce lub od razu upiec przez 20-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.