Ten orzeźwiający napój świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy marzysz tylko o letnim orzeźwieniu i nieszczególnie chce Ci się jeść. To także doskonały deser na letnie wieczory. Ten przepis możesz potraktować jako inspirację – możesz przecież zmieniać owoce, smaki lodów, a zamiast tradycyjnej wody sodowej użyć tej smakowej. Albo sięgnąć po lody kawowe i wymieszać je z colą. W wersji wieczorowo imprezowej można użyć szampana zamiast wody sodowej…
Jeżynowo-waniliowy koktajl
Składniki
- 30 dag jeżyn świeżych lub mrożonych
- 4 łyżki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 4 szklanki wody sodowej
- świeża mięta do dekoracji
- 0,5 litra lodów waniliowych
Przygotowanie
-
Jeżyny zmiksować w blenderze z 4 łyżkami wody na puree. Mieszaninę przelać przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek.
-
1/3 szklanki puree połączyć z cukrem i podgrzewać w rondlu na średnim ogniu. Mieszać aż cukier się rozpuści, a mieszanina zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Połączyć z pozostałą częścią jeżyn.
-
Dwie duże szklanki wypełnić kilkoma gałkami lodów. Wlać na wierzch puree z jeżyn. Dopełnić wodą sodową i wymieszać. Udekorować miętą i natychmiast podawać.