Kwadratowe naczynie ok. 20x20 cm wykładamy folią lub papierem i smarujemy masłem.
Upieczonego ziemniaka przekrawamy na pół i wydrążamy ok. 1/2 szklanki miąższu. Umieszczamy go w miseczce i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, aż będzie lekko ciepły. Następnie dodajemy masło i ubijamy, aż masa będzie gładka i dobrze wymieszana. Dodajemy sól i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie mieszamy.
Następnie powoli dodajemy cukier puder, aż wszystko dobrze się połączy. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy kokos i znów mieszamy do połączenia. Powstała masa będzie gęsta. Gotową masę rozkładamy równomiernie w przygotowanym naczyniu.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce. Rozkładamy na wierzchu masy. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, a następnie kroimy na kwadraty.