Cofnij
by Karolina Krawczyk

Włoska frittata śniadaniowa

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 226 kcal

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonej białej cebuli
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1 szklanka posiekanej szynki prosciutto
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 10 jajek
  • 1/4 szklanki mieszaniny mleka i śmietanki 18% (pół na pół)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki pokrojonych cienko liści świeżej bazylii
  • 1,5 szklanki startych różnych gatunków serów (u mnie gouda, mozarella, chedar i parmezan)

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy grilla w piekarniku. W tym czasie jajka, mieszaninę mleka i śmietanki oraz sól i pieprz umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na bok.

  2. Oliwę z oliwek umieszczamy na dużej patelni żaroodpornej (nadającej się do zapiekania w piekarniku) i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodajemy cebulę, paprykę i prosciutto. Smażymy ok. 3-5 minut, aż prosciutto będzie chrupiące, a warzywa zmiękną. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 2 minut.

  3. Dodajemy masę jajeczną i smażymy, aż zacznie się ścinać, ale nadal będzie luźna. Mieszamy, aby miała jednolitą konsystencję. Następnie posypujemy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku 3-5 minut, aż jajka będą jędrne, a ser się roztopi.

  4. Frittatę posypujemy bazylią, kroimy na trójkąty i podajemy.