Rozgrzewamy grilla w piekarniku. W tym czasie jajka, mieszaninę mleka i śmietanki oraz sól i pieprz umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na bok.
Oliwę z oliwek umieszczamy na dużej patelni żaroodpornej (nadającej się do zapiekania w piekarniku) i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodajemy cebulę, paprykę i prosciutto. Smażymy ok. 3-5 minut, aż prosciutto będzie chrupiące, a warzywa zmiękną. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 2 minut.
Dodajemy masę jajeczną i smażymy, aż zacznie się ścinać, ale nadal będzie luźna. Mieszamy, aby miała jednolitą konsystencję. Następnie posypujemy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku 3-5 minut, aż jajka będą jędrne, a ser się roztopi.
Frittatę posypujemy bazylią, kroimy na trójkąty i podajemy.