Cofnij
5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Płatki owsiane pieczone z owocami na spodzie

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 255 kcal

Składniki

  • 1 1/2 szklanki pokrojonych cienko owoców
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki migdałów w płatkach

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło roztapiamy w garnuszku. 1/4 szklanki wlewamy na dno żaroodpornego naczynia do pieczenia. Na maśle układamy pokrojone owoce i posypujemy dwoma łyżkami trzcinowego cukru. Odstawiamy na bok.

  2. W średniej misce mieszamy mleko, syrop klonowy, jajka, resztę masła i ekstrakt waniliowy. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy razem suche składniki z mokrymi. Zalewamy masą owoce i wygładzamy wierzch. Posypujemy migdałami i pozostałymi dwoma łyżkami cukru trzcinowego.

  3. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z mlekiem, śmietaną lub sosem waniliowym.