Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło roztapiamy w garnuszku. 1/4 szklanki wlewamy na dno żaroodpornego naczynia do pieczenia. Na maśle układamy pokrojone owoce i posypujemy dwoma łyżkami trzcinowego cukru. Odstawiamy na bok.
W średniej misce mieszamy mleko, syrop klonowy, jajka, resztę masła i ekstrakt waniliowy. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy razem suche składniki z mokrymi. Zalewamy masą owoce i wygładzamy wierzch. Posypujemy migdałami i pozostałymi dwoma łyżkami cukru trzcinowego.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z mlekiem, śmietaną lub sosem waniliowym.