Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ok. 2 cm kostkę. Staraj się, aby kostki były mniej więcej równej wielkości, aby gotowały się w tym samym tempie.
Duży garnek napełniamy do połowy wodą i dodajemy do niej pół łyżeczki soku z cytryny. Wodę zagotowujemy, a kiedy zacznie wrzeć, dodajemy delikatnie ziemniaki, aby woda się nie rozprysła, bo grozi to oparzeniem. Ziemniaki gotujemy 10 minut i sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Jeśli są nadal twarde, gotujemy dalej, sprawdzając co minutę.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozkładamy na blasze w jednej warstwie, aby przestygły. W tym czasie siekamy seler, pietruszkę i cebulę ze szczypiorkiem. Wszystkie te składniki mieszamy. Dodajemy śmietanę, majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i sprawdzamy smak. Pamiętaj, że sos może być odrobinę bardziej słony i ostry, bo ziemniaki złagodzą jego smak. Jeśli chcesz jeszcze podkręcić smak możesz także dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy je do warzyw z dressingiem i wszystko dobrze mieszamy. Gotową sałatkę schładzamy przez co najmniej pół godziny, aby smaki dobrze się połączyły.