Przygotowujemy sos orzechowy: w dużej misce ubijamy miód, masło orzechowe, sos sojowy, sos Worcestershire, chilli, czosnek (starty lub przeciśnięty przez praskę), sok z 3 limonek, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Odlewamy 1/2 szklanki sosu i odstawiamy.
Do miski z pozostałym sosem dodajemy kurczaka i mieszamy. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 30 minut, a najlepiej ok. 2 godzin.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Wykładamy blachę do pieczenia papierem lub folią aluminiową. Wyciągamy kurczaka z marynaty i przekładamy na blachę. Pieczemy aż skórka będzie chrupiąca, ok. 45 min.
Kiedy kurczak będzie gotowy, na osobnej blaszce do pieczenia układamy brokuły skropione oliwą z oliwek i posypane łyżeczką soli oraz pieprzem. Pieczemy, aż będą miękkie i lekko przyrumienione, ok. 25 minut.
Kurczaka podajemy z brokułami i ryżem. Posypujemy szalotką i podajemy z kawałkami limonki i pozostałym sosem orzechowym.