Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 st. C. Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie obieramy i kroimy w plastry.
Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, marchewkę pokrojoną w plasterki, posiekany czosnek, cebulę pokroją w kostkę i pomidory z puszki. Doprawiamy i polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy. Patelnię stawiamy na średnim ogniu na 5 minut.
W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy plastry ziemniaków jeden przy drugim, aby pokryć całe dno. Na wierzch wykładamy nadzienie z warzyw i równomiernie rozkładamy. Na wierzch układamy kolejną warstwę ziemniaków.
W średniej misce mieszamy mleko sojowe i jajka. Mieszaniną zalewamy ziemniaki. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut. Przed podstaniem pozostawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut.