Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. W tym czasie w misce ubijamy jajka, dodajemy twarożek i kmin rzymski, jeszcze trochę ubijamy. Doprawiamy mieszankę solą i pieprzem. Dodajemy fasolę, kukurydzę, groszek, bazylię i całość mieszamy, aby dobrze połączyć składniki. Masę odstawiamy na bok.ojemniku w lodówce.
Na patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy rukolę i podsmażamy do "zwiędnięcia", około 1 minuty. Wtedy dodajemy mieszankę z jajami i całość mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić rukolę w całej masie.
Patelnię wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut, aż jajka się zetną, a całość przyrumieni się na wierzchu. Odstawiamy na 10 minut do wystygnięcia, po czym kroimy na 4 kliny.
Frittatę po schłodzeniu można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.