Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, imbir, cynamon, sodę oczyszczoną i sól mieszamy razem w misce i odkładamy na bok.
Masło ubijamy z 3/4 szklanki cukru w dużej misce na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy, aż się dobrze połączy. Stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy melasę i wodę i mieszamy do połączenia. Ciasto rozkładamy na przygotowanej blasze.
Serek śmietankowy ubijamy w dużej misce mikserem, aż będzie gładki. Dodajemy pozostałe 1/2 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy i dalej ubijamy na gładką masę. Pozostawiamy 1/2 szklanki lukru, pozostały odkładamy do schłodzenia.
Łyżką rozkładamy pozostawiony lukier na cieście tak, aby uzyskać efekt marmurku. Pieczemy 30 min. (lub do suchej wykałaczki). Pozostawiamy do wystygnięcia na 15 minut.
Następnie ciasto wyjmujemy z blachy i pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Rozkładamy na nim schłodzony lukier i kroimy w kostkę. Przechowujemy w lodówce.