Do kubka z ciepłą wodą wsypujemy suche drożdże i odstawiamy całość na około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek i miód, mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. W środku mąki robimy wgłębienie, w które wlewamy rozczyn z drożdży. Całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Ugniatamy przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodzić od ręki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą z oliwek, układamy w misce, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto mocno ugniatamy pięścią, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Rozkładamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczając dłonią. Przykrywamy folią spożywczą i znów odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni Celsjusza. Na wyrośniętym cieście układamy szparagi, ciasto smarujemy oliwą z oliwek. Gotową focaccię wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut na złoty kolor. Następnie układamy na cieście plasterki mozzarelli i wstawiamy do piekarnika na 2 minuty, aż ser się rozpuści.
Podajemy na ciepło.