Cofnij
by Karolina Krawczyk

Focaccia ze szparagami i mozarellą

Drukuj
Czas przygotowania 3 godziny
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 3 godziny 20 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 272 kcal

Składniki

Ciasto

  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 325 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 kulka mozzarelli
  • odrobina oliwy z oliwek do smarowania ciasta

Przygotowanie

  1. Do kubka z ciepłą wodą wsypujemy suche drożdże i odstawiamy całość na około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek i miód, mieszamy.

  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. W środku mąki robimy wgłębienie, w które wlewamy rozczyn z drożdży. Całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Ugniatamy przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodzić od ręki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą z oliwek, układamy w misce, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie ciasto mocno ugniatamy pięścią, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Rozkładamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczając dłonią. Przykrywamy folią spożywczą i znów odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni Celsjusza. Na wyrośniętym cieście układamy szparagi, ciasto smarujemy oliwą z oliwek. Gotową focaccię wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut na złoty kolor. Następnie układamy na cieście plasterki mozzarelli i wstawiamy do piekarnika na 2 minuty, aż ser się rozpuści.

  5. Podajemy na ciepło.