Oliwę z oliwek wlewamy do żaroodpornego naczynia i rozprowadzamy po dnie. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy w dużej misce, aż się połączą. Tworzymy płaskie kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 st. C. W połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.
Oliwę z oliwek wylewamy na dużą patelnię umieszczoną na średnim ogniu. Podsmażamy cebulę i paprykę, aż zmiękną, przez ok. 5 minut. Dodajemy czosnek, sos, liście bazylii. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu.
Wnętrza bułek smarujemy oliwą z oliwek i podsmażamy przez 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru. Na dolną bułkę układamy listek bazylii, klopsik, sos i posypujemy parmezanem. Zamykamy górną połówką bułki.