Cofnij
by Karolina Krawczyk

Bruschetta z dymką, halloumi i salsą z marchewki i szafranu

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 50 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 611 kcal

Składniki

  • 225 g sera halloumi
  • 4 marchewki
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 szczypta nitek szafranu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g całych migdałów blanszowanych
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 kromki chleba na zakwasie
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 dymek

Przygotowanie

  1. Halloumi kroimy na 8 równych plastrów na całej szerokości sera. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Marchewki obieramy, kroimy na plasterki i mieszamy z oliwą z oliwek, szafranem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut do miękkości i złotego koloru. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie w robocie kuchennym miksujemy grubo razem z migdałami. Salsę przekładamy do miski i dodajemy posiekaną kolendrę. Całość mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

  2. Olej roślinny rozgrzewamy na dużej patelni. Dokładnie osuszamy plasterki halloumi i umieszczamy na gorącej patelni. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie odwracamy i smażymy, aż druga strona się zarumieni.

  3. Kromki chleby podpiekamy w piekarniku lub tosterze, a następnie nacieramy czosnkiem. Na talerzu układamy tosty, na nie układamy po dwa plasterki halloumi. Na wierzch układamy marchewkową salsę i dekorujemy podsmażoną na patelni dymką.