Halloumi kroimy na 8 równych plastrów na całej szerokości sera. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Marchewki obieramy, kroimy na plasterki i mieszamy z oliwą z oliwek, szafranem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut do miękkości i złotego koloru. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie w robocie kuchennym miksujemy grubo razem z migdałami. Salsę przekładamy do miski i dodajemy posiekaną kolendrę. Całość mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Olej roślinny rozgrzewamy na dużej patelni. Dokładnie osuszamy plasterki halloumi i umieszczamy na gorącej patelni. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie odwracamy i smażymy, aż druga strona się zarumieni.
Kromki chleby podpiekamy w piekarniku lub tosterze, a następnie nacieramy czosnkiem. Na talerzu układamy tosty, na nie układamy po dwa plasterki halloumi. Na wierzch układamy marchewkową salsę i dekorujemy podsmażoną na patelni dymką.