Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Banany obieramy, kroimy na pół i bijamy patyk w przeciętą stronę. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przez minimum godzinę. Można też włożyć je na całą noc.
Posypki umieszczamy w płytkich miseczkach lub na talerzach. Gdy banany będą zmrożone, umieszczamy czekoladę i olej kokosowy w płytkiej miseczce nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej. Podgrzewamy przez minutę. Mieszamy i podgrzewamy przez kolejną minutę, powtarzając czynność, aż czekolada będzie gładka.
Zamrożone banany oblewamy czekoladą i szybko zanurzamy w posypce. Im mocniej będą zmrożone, tym szybciej będzie zastygać polewa - trzeba więc to robić sprawniej. Następnie umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy aż polewa dobrze zastygnie. Jeśli banany były mrożone całą noc, po 15 minutach będą gotowe do jedzenia.