Cofnij

Hummus

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 166 kcal

Składniki

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę odsączamy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy kilka łyżek zalewy i miksujemy na pastę. 

  2. W trakcie miksowania dodajemy pozostałe składniki - sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, pieprz, kmin rzymski, oliwę z oliwek. Jeśli pasta wyjdzie za gęsta, dodajemy jeszcze trochę zalewy, by uzyskać konsystencję pasty. 

  3. Podajemy z pieczywem.