Piekarnik rozgrzać do 175 st. Celsjusza.
Pokruszony chleb umieścić w misce i wymieszać ze śmietaną kremówką. Odstawić na ok. 10 minut, aż chleb wchłonie śmietanę.
W tym czasie roztopić 1 łyżeczkę masła na patelni i podsmażyć na złocisty kolor.
Podsmażoną cebulę zmieszać z mieloną wołowiną i wieprzowiną, jajkiem, brązowym cukrem, solą, pieprzem, gałką muszkatłową i imbirem. Dodać chleb ze śmietaną i delikatnie wymieszać.
Na patelni roztopić łyżkę masła. Z masy formować małe, okrągłe klopsiki. Smażyć na patelni, aż z zewnątrz się zbrązowieją, często je obracając. Następnie klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem z kurczaka, przykryć i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut.
Upieczone klopsiki wyjąć z naczynia. Pozostały z pieczenia sos przelać do rondla. Zagęścić mąką. Dodać bulion wołowy i zagotować. W razie potrzeby zagęścić jeszcze śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać sos z klopsikami.