Cofnij

Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem

Drukuj
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 2 godziny 15 minuty
Ilość porcji 8 sztuk

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki stopionego masła

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag sera Lazur błękitny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko z odrobiną mleka do posmarowania

Przygotowanie

  1. Ser biały rozgniatamy widelcem. Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy jajka, sól, mąkę i ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy ciepłe, roztopione masło. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. godzinę, aż podwoi objętość.

  2. W tym czasie cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek i szpinak. Nadzienie smażymy tak długo, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Dodajemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Farsz studzimy. Dodajemy do niego pokruszony ser lazur i mieszamy. 

  3. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty o szerokości ok. 8-10 cm. Na każdy prostokąt nakładamy farsz i zawijamy. Łączenie umieszczamy na spodzie. 

  4. Gotowe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Paszteciki przed włożeniem do pieca smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy na złoty kolor.