Cofnij

Serowo-szpinakowe bułeczki

Drukuj
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina
Ilość porcji 24 porcje
Kalorie 51 kcal

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • pieprz do smaku
  • 50 g startego parmezanu
  • 30 g sera feta pokruszonego

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i delikatnie rozwałkować. 

  2. Na dużą patelnię wlać oliwę z oliwek i dodać wyciśnięty czosnek. Przysmażać około minuty, mieszając, by się nie zrumienił, bo zrobi się gorzki. Dodać szpinak i wymieszać. Szpinak smażyć ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmniejszy objętość. Dodać sól i pieprz do smaku. 

  3. szpinak rozłożyć na powierzchni rozwałkowanego ciasta francuskiego. Posypać szpinak serami i zwinąć ciasto ściśle. Gotowe ciasto zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce lub lodówce na 30-40 minut. To ułatwić pocięcie go na krążki. 

  4. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojone krążki z ciasta.  Piec w piekarniku ok. 20 minut do momentu zrumienienia. Podawać na ciepło.