Cofnij

Domowe krakersy graham

Drukuj
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 2 godziny
Ilość porcji 24 sztuki

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2-3 łyżki wody

Na glazurę:

  • mleko
  • cynamon
  • cukier

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mąkę pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, sól, cynamon i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić jajko, następnie dodać masło, miód i 2 łyżki mleka. Połączyć mokre i suche składniki, aż ciasto będzie sztywne. Zawinąć ciasto w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce.

  2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykrawać dowolny kształt lub pociąć nożem na kwadraty.  Każde ciasto nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i posypać cukrem i cynamonem. 

  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piec ciastka przez 15-20 min. Upieczone krakersy wystudzić i przechowywać w hermetycznym pojemniku.