Cofnij
5 from 1 vote

Drożdżowe bułeczki szpinakowe

Drukuj
Czas przygotowania 3 godziny
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 3 godziny 20 minuty
Ilość porcji 8 sztuk
Kalorie 182 kcal

Składniki

Zaczyn

  • 200 ml mleka
  • 75 g świeżego szpinaku w liściach
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Bułki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej
  • mąka do podsypania

Do posmarowania

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • kilka łyżek sezamu

Przygotowanie

  1. Mleko i szpinak zmiksować na jednolity koktajl. Przelać do garnuszka. Dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki, miód, czosnek i sól. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając składniki do rozpuszczenia. Gdy mleko będzie ciepłe, zdjąć z ognia i przykryć ręcznikiem kuchennym. Poczekać aż zaczyn podwoi objętość.

    Uwaga! Zbyt mocno podgrzany zaczyn zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Ma być on tylko ciepły!

  2. Do miski przesiać mąkę pszenną i owsianą. Dolać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto do połączenia składników. Można także zmiksować na wolnych obrotach przy użyciu specjalnych mieszadeł do ciasta drożdżowego. Miskę w wyrobionym ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.  Ciasto powinno podrosnąć.

  3. Po godzinie ponownie wyrobić ciasto przez kilka minut, następnie podsypać mąką i podzielić na małe bułeczki. Formować kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki znów przykryć ręcznikiem kuchennym, aby nie wyschły i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

  4. Jajko roztrzepać z mlekiem i smarować nim wierzch bułeczek. Następnie posypać sezamem i włożyć do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.