Print

Muffiny z żółtym serem

Course Śniadanie
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 porcje
Calories 940 kcal

Ingredients

Muffiny

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 dag startego żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki roztopionego masła

Glazura

  • 0,5 filiżanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Instructions

  1. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich starty żółty ser.

    W drugim naczyniu wymieszaj jajko, mleko i masło. Mieszaninę przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką, aby połączyć.

    Gotowe ciasto przełóż do foremek i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 20-25 minut.

    W tym czasie przygotuj glazurę – do roztopionego masła dodaj czosnek, sól i zieloną pietruszkę.

    Przed wyciągnięciem z piekarnika upewnij się przy pomocy patyczka, czy nie są surowe w środku. Na ciepłe jeszcze muffiny pędzelkiem nakładaj glazurę.