Tort czekoladowy z masłem orzechowym

To kolejne ciasto zdecydowanie w amerykańskim stylu, bo to Amerykanie zajadają się masłem orzechowym i słodyczami z jego dodatkiem. W istocie mamy tutaj mocno czekoladowe ciasto, słodki lukier z dodatkiem serka oraz masło orzechowe, które swoim słonym posmakiem przełamuje słodycz tortu. No i nieśmiertelne czekoladki Reeses, typowy amerykański przysmak, który tutaj robi za dekorację.

by Karolina Krawczyk

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Drukuj
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 2 godziny 45 minuty
Ilość porcji 20 porcji
Kalorie 380 kcal

Składniki

  • 2 pudełka ciasta czekoladowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 225 g śmietany
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 opakowanie kropelek czekoladowych
  • 900 g kremowego serka śmietankowego
  • 220 g miękkiego masła
  • 400 g cukru pudru
  • 1 szklanka stopionego masła orzechowego
  • 1 opakowanie Reeses Peanut Butter Cup

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Miksujemy razem ciasto, jajka, olej, wodę, śmietanę, budyń i kropelki czekoladowe. Mieszamy ok. 1,5 minuty, aż składniki dobrze się połączą.

  2. Wlewamy ciasto do dwóch tortownic o średnich 24 cm, wysmarowanych tłuszczem. Pieczemy ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

  3. W tym czasie przygotowujemy lukier twarogowy. W misce miksujemy na dużych obrotach serek śmietankowy i masło do uzyskania kremowej gładkości. Następnie powoli dodajemy cukier puder, aż uzyskamy gęstą konsystencję do smarowania. Wstawiamy masę do lodówki na godzinę, aby stężała.

  4. Ciasta wyjmujemy z tortownicy i każde z nich przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy. W ten sposób uzyskamy 4 warstwy. Jedną z nich umieszczamy na paterze i kropimy roztopionym masłem orzechowym. Następnie nakładamy krem serowy i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami.

  5. Na górnej warstwie rozsmarowujemy pozostały krem i boki ciasta. Układamy przepołowione czekoladki Resses Peanut Butter Cup Mini. Wkładamy ciasto do lodówki do schłodzenia. Podajemy zimne.

Hit enter to search or ESC to close