Szczypiorkowe naleśniki

Szczypiorek w naszych skojarzeniach w naturalny sposób kojarzy się z jajecznicą. Ja dzisiaj mam jednak dla Was trochę inną propozycję – naleśniki ze szczypiorkiem. Choć szczypiorek można wyhodować sobie w domu, teraz w szczycie sezonu warto szczególnie korzystać z jego dobrodziejstwa, bo zawiera dużo witaminy C, B2, karotenu, sodu, wapnia, potasu, fosforu i żelaza. A do tego szczypiorek przyspiesza trawienie i obniża ciśnienie.

by Karolina Krawczyk

Szczypiorkowe naleśniki

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 180 kcal

Składniki

  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Mąkę i jajka umieszczamy w misce, powoli wlewamy wodę i całość mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

  2. Do ciasta dodajemy sól i szczypiorek, mieszamy.

  3. Olej rozgrzewamy na patelni i wylewamy ok. 1/3 mieszanki naleśnikowej. Smażymy z każdej strony.

  4. Gotowe naleśniki jemy namaczając w sosie sojowym.

Hit enter to search or ESC to close