Szaszłyki z indyka z kaszą bulgur

Mięso z indyka ma wysoką wartość odżywczą, jest niskokaloryczne, sycące i łatwo dostępne. Pierś z indyka to najchudsze mięso, a przy tym ma ono mnóstwo witamin. Dziś proponuję Wam indyka z warzywami w formie szaszłyków. Do tego kasza bulgur. Znana na Bliskim Wschodzie od tysięcy lat wspomaga pracę serca, działa korzystnie na układ nerwowy i obniża poziom cukru we krwi. Zawiera także sporo tak ważnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Chyba już nie muszę Was dłużej przekonywać – to danie bardzo często gości w moim lunchboxie, który zabieram ze sobą do pracy.

Szaszłyki z indyka z kaszą bulgur

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 514 kcal

Składniki

  • 150 g piersi z indyka
  • 100 g żółtej papryki
  • 30 g ananasa
  • 2 pomidory koktajlowe
  • 50 g kaszy bulgur
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • 50 g soku ze świeżej cytryny
  • szczypta papryki mielonej
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
  • nasiona sezamu

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na cząstki i wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, tymiankiem i koncentratem pomidorowym. Odstawić na kilka godzin do lodówki. 

  2. Ananas i paprykę pokroić w kwadraty. 

  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę mięso, ananasa, paprykę i pomidory.

  4. Szaszłyki piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 30 min. 

  5. Kaszę ugotować i wymieszać z pietruszką, koperkiem, miętą i sezamem. Skropić sokiem z cytryny i olejem. 

Hit enter to search or ESC to close